«vissza a kezdőlapra

 

Haltápok pisztrángfélék számára

 

A pisztrángfélék a legismertebb, legnagyobb mennyiségben és legrégebben tenyésztett hidegvízi halfajok. Legfontosabb édesvízi képviselőik a szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykis) és a sebes pisztráng (Salmo trutta). Az előbbi fajt Észak-Amerikából telepítették be Európába, míg az utóbbi őshonos.

 

 

3-4 centiméteres szivárványos pisztráng (Onchorchynchus mykis) ivadékok (Fotó: Bódis Márk)

 

A világon összesen kb. egymillió tonna pisztrángfélét termelnek, amiből 300-400.000 tonna szivárványos pisztráng. A világ szinte minden pontján – átfolyóvizes rendszerekben vagy recirkulációs rendszerekben - tenyésztik.

 

Pisztráng ivadékok (Fotó: Bódis Márk)

 

A pisztrángfélék tenyésztése a 19. század közepén kezdődött az Egyesült Államokban és Európában. Ezekre a fajokra mondható leginkább – a többi tenyésztett halfajhoz viszonyítva -, hogy domesztikálták, háziasították őket. A szivárványos pisztráng az egyik „legjobban kutatott” halfaj - tartásáról, szaporításáról, takarmányozásáról számos tudományos cikk született. A több évtizedes szelekciónak köszönhetően különböző – bizonyos körülmények között jobban növő, ellenálló – vonalakat hoztak létre.

 

 

Starter és ivadék tápok

 

Az ivadékok számára könnyen emészthetőek, magas vitamin és mikroelem tartalommal rendelkeznek. Az  immunrendszert erősítő összetevőket, valamint a bélflóra működését, a halak emésztését serkentő anyagokat tartalmaznak.

Etetésükkel gyors növekedést, kitűnő megmaradást és kedvező takarmányértékesítést érhetünk el.

 

A Nutra Pro sorozat magas fehérjetartalmú és közepes zsírtartalmú extrudált, szemcsézett tápokat takar. A táplálkozás megkezdésétől a 3-3,5 grammos ivadékoknak adható tápok. Az „indító” táp a 4.0 jelű, 10 kg-os vödrös kiszerelésben kapható. A többi méret 20 kg-os, zsákos kiszerelésű.

 

A Nutra HP sorozatba - HP=high protein (magas fehérjetartalom) - magas fehérje és energia tartalmú tápok tartoznak, amelyek különleges gyártási eljárással készülnek (lsd. starter tápok). A táplálkozás megkezdésétől a 6-7 grammos ivadékoknak adható tápok, amelyeket különleges alakjuk és puhaságuk miatt az ivadékok előszeretettel fogyasztanak. A 0.3 és a 0.5 jelű 10 kg-os zsákokban, míg a sorozat többi tápja 20 kg-os kiszerelésben kapható.

 

Magas fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú, különleges extrudálási eljárással készülő mini pelletek a Nutra Pro MP-M és a Nutra Pro MP-L (MP=mini pellet). Különleges alakjuk és puhaságuk miatt az ivadék halak számára könnyen fogyasztható, lassan süllyedő tápok. 25 kg-os zsákos kiszerelésben kaphatók.

 

A starter tápok és a nevelő tápok közötti „átmeneti táp” a magas fehérjetartalmú és közepes zsírtartalmú extrudált táp a Nutra Pro T.

 

 

Nevelő tápok

 

A nevelő tápok fehérjetartalma a pisztrángfélék különböző korosztályainak az optimális növekedéshez szükséges fehérjeigényéhez igazodik. A tápok energiatartalma a különböző korosztályokhoz és a termelési körülményekhez igazodik. Hemoglobint is tartalmazó, magas fehérje emészthetőségű tápok. AminoBalance és LipoBalance, valamint  SeasonFit formulát tartalmaznak. A 3rdP jelű tápok magasabb omega 3-as zsírsavtartalommal rendelkeznek, ami a tenyészhalak számára kedvező.

 

Olyan pisztrángtelepek részére, ahol kisebb telepítési sűrűségben termelnek, alacsonyabb energiatartalmú süllyedő (Classic Extra) tápok állnak rendelkezésre.

 

A magasabb telepítési sűrűséggel, a pisztrángok számára ideális (6ppm feletti oxigéntartalom stb.) körülmények között termelő telepek részére magasabb energiatartalmú tápok is rendelkezésre állnak, úgymint az Optiline sorozat és az Optiline HE sorozat süllyedő és úszó tápjai. Az Optiline HT a nyári hónapokban, a pisztrángfélék számára nem optimális, magasabb vízhőmérsékleten nyújt kielégítő takarmányozást.

 

 

A stresszérzékenységet csökkentő, az immunrendszert erősítő tápok

 

ProtecTM : A hozzáadott vitaminok és az immunrendszert erősítő természetes összetevők elősegítik a halakat érő nagyobb megterhelések (stressz) szervezeti hatásainak mérséklését - ilyen hatások pl. a szákolás ill. a szállítás okozta stressz -, védik a halakat a bakteriális fertőzésektől, és növelik az esetleges gyógykezelések hatékonyságát. Etetésük a halakat érő stresszhatások (pl. lehalászás, gyógykezelés, "kézbe vétel" stb.) előtt és után ajánlott.

 

 

Tápok tenyészhalak számára

 

Ezek a tápok (Vitalis Repro Trote) a tenyészhalak speciális takarmányozási igényeit figyelembe véve készültek. Magas hosszúláncú telítetlen zsírsav, vitamin, szelén és természetes karotinoid tartalmú tápok. Etetésükkel jobb ikraminőség és magasabb kelési arány érhető el, a kikelő ivadékok is életképesebbek lesznek. Pozitív hatással vannak az ivarszervek felkészülésére, érésére és segítik az tenyészhalak ivarszerveinek szaporítás utáni regenerálódását is.

 

 

Az itt felsorolt tápokról bővebb információt - beltartalmi értékek (nyersfehérje, nyerszsírtartalom stb.), napi adagok, felhasználási tanácsok stb. - személyes kérésre adunk.

 

Kapcsolat

 

Vendégkönyv

 

«vissza a kezdőlapra

 

© 2007  Skretting haltápok magyarországi forgalmazása © Bódis Márk - Minden jog fenntartva!